Kalauz

Gyakran hallott hittel kapcsolatos kifejezések magyarázata, a keresztény hittől távol élőknek.

A magyarázatok nem a teljesség igényével készülnek, hanem röviden, lényegre törően -esetleg a sok megközelítésből csak egyet kiragadva- igyekszenek útmutatást adni.

Tovább

A rózsafüzér

 

http://domonkosok.hu/a-rozsafuzer-eredete-es-lenyege/

 

Rózsafüzér Királynéja!

Könyörögj érettünk!


 

Bevezető

A legújabbkor Egyházában terjedőben van egy érdekes elképzelés: akkor jó egy  plébánia, ha elmondható róla, hogy "közösségek közössége". Tetszetős kijelentés, lehetne még pár hasonlót felsorolni. A "heroikus pasztoráció" éllovasai ennek szellemében, e a frappáns kijelentésnek bűvöletében óriási szervező munkába kezdtek (vagy vannak). Életet kell lehelni a haldokló plébániákba, csoportokat kell szervezni, a legkülönbözőbb korosztályoknak, a legkülönbözőbb céllal. Ez a jövő útja. Ez a jövő útja? Nem tévesztünk el már megint valamit?

Azt gondolom, hogy a plébánia identitását sokkal pontosabban kifejezi az a régi meghatározás, hogy a plébánia az Egyház kicsiben. A plébánia az Egyetemes Egyház legkisebb sejtje. A plébánia a nagy egész részeként is "egy-ház"kell hogy legyen. Továbbá a Rész nem fogalmazhatja meg másképpen a küldetését mint az Egész: Isten tiszteletének és az ember üdvösségének a szolgálata, amelynek mindenekfölötti szintere a szentségi ünneplés a liturgiában és vele szerves egységben illetve hozzá kapcsolódoan a hit tanítása (tisztaságának őrzése, szakszerű kifejtése) a különféle katekézisekben.

Ebből következően a mi Plébániánkon nincs szövevényes, egymással konkuráló közösségi élet. A mi Plébániánk nem akar versengeni egyetlen kulturális központtal és civil szervezettel sem. Nem akar elégni sem a program szenvedély tüzében, sem csoport-therápiás pótcselekvésben.

 

A mi plébániánkon a szentségi ünneplés mind méltóbb megvalósítása érdekében a következő "csoportok" működnek.

ÉNEKKAR

Szent Ignác kórus. Alapítva Bobkó Erzsébet Gabriella OPraem. kedves nővér kezdeményezésére. Az Énekkar keddenként 18.00-tól tartja próbáit a vörösberényi plébánián (Thököly u. 4)

Vezetője: Tóth István

 

RÓZSAFÜZÉRTÁRSULATOK

Almádiban és Berényben is. A közös imádságok alkalmai a >TEVÉKENYSÉGEK menüpontban olvashatók.

Az Almádi Társulat vezetője: Dankó Andrásné (Marika).

A Berényi Társulat vezetője: Dr. Vollain Mária

 

 

FELNŐTT KATEKÉZIS

Szentségvételre előkészítő tanfolyam a téli időszakban, szombatonként 10.00 -11.00 óráig. Olyan felnőttek részvételére számítunk akiknek életéből bármely beavató szentség (keresztelés, elsőáldozás, bérmálás) vétele elmaradt.

 

 

A gyermekek katekéziséről a >HITOKTATÁS menüpontban tájékozódhatunk.

 

Az Egyház életéhez ősidők óta hozzátartozik a szeretetszolgálat, a szegény, elesett emberekre való odafigyelés.

 

A Vörösberényi Plébánia otthont ad a MÁLTAI SZERETETSZOLGÁLAT működésének. Minden csütörtökön 14.00 -16.00 között a volt katolikus iskolában (Veszprémi út 85.) fogadják a szolgálat munkatársai az adományokat, illetve szolgálják ki a rászorulókat.

A Plébániai KARITÁSZ CSOPORT a karácsonyt megelőző időben gyűjti és osztja szét az adományokat.